Följ Sopra Steria

Moderniserar cancerregistret på nätet

Pressmeddelande   •   Maj 04, 2016 08:00 CEST

NY WEBBSIDA. - Vi är glada för att vi snart får en flexibel, modern lösning, som gör det lättare att förmedla all den kunskap vi har, säger kommunikationsrådgivare Elisabeth Jakobsen (till höger) på Kreftregisteret. Sopra Sterias Elin Fredriksen är till vänster. Foto: Hanne Kristine Fjellheim.

Cancerregistret, så kallat Kreftregisteret i Norge, har omoderna webbsidor som länge varit ett hinder i cancerregistrets arbete med att sprida kunskap och ny forskning om cancer. I maj kommer en ny webblösning som ska underlätta detta.

– Vår existerande webbsida är omodern och föråldrad. Vi är mycket glada över att vi snart kommer att ha en flexibel och modern lösning som gör det enklare att förmedla all den kunskap vi sitter på, säger kommunikationsrådgivare Elisabeth Jakobsen på Kreftregisteret, som är projektledare för upphandlingen.

Cancerregistret besitter enorma mängder kunskap såsom cancerforskning, vetenskapliga artiklar, statistik och mycket mer. Bland annat registreras alla nya cancerfall i Norge – mer än 30 000 varje år. Dessutom bidrog organisationens forskare i mer än 160 vetenskapliga artiklar under 2015. Men på grund av en omodern webbsida utan mobilanpassning så har det varit svårt att hitta bland de stora mängderna av data.

Många användare, olika behov

Kreftregisteret.no har över 200 000 användarsessioner per år. Enligt Jakobsen har det varit en stor utmaning att ta hänsyn till vitt skilda användargrupper med olika utgångspunkter och olika behov.

– Du har internationella forskare som arbetar på en extremt professionell nivå, du har nationell press och myndigheter, politiker, cancerpatienter och deras familjer – alla med olika behov. Dessutom ansvarar vi för de nationella programmen för mammografi och kontroll av livmoderhalscancer, och det innebär också att vi ska vara en viktig informationskälla för kvinnor mellan 25 och 69 år. Det är många behov för en webbsida, säger Jakobsen.

Det är konsultföretaget Sopra Steria som hjälper cancerregistret med den nya webblösningen. Affärsutvecklaren Elin Fredriksen på Sopra Steria, säger att den nya webbsidan blir väldigt modern:

– Vi levererar grafisk design, interaktionsdesign och förbättring av informationsstruktur och navigation. Lösningen blir universellt utformad och kan läsas på både stora och små skärmar. Webbsidorna tillrättaläggs också så at de kommer högt upp i sökresultatet på Google, säger hon.

Lansering i maj

Arbetet med den nya webblösningen startade i februari och Elisabeth Jakobsen på Kreftregisteret säger att projektet följer tidsplanen. Planen är att lansera den nya webblösningen under början av maj.

– Projektet går väldigt bra och det är mycket givande att arbeta med Sopra Steria. De har varit effektiva och professionella under hela processen, säger Jakobsen.

Om cancerregistret, så kallat Kreftregisteret i Norge

Det övergripande målet för cancerregistret är att etablera och sprida kunskap som bidrar till att reducera cancer. Cancerregistret samlar in data och förmedlar kunskap om cancer i Norge genom statistiska översikter, vetenskapliga artiklar och föreläsningar. Cancerregistret har ett nationellt mandat, men är organiserad under Helse Sør-Øst RHF som en oberoende institution under Oslo Universitetssjukhus HF, med egen styrelse.

Läs mer på www.kreftregisteret.no

Sopra Steria är ett ledande internationellt konsultföretag med en av marknadens mest omfattande tjänsteportföljer inom digitalisering. Företaget erbjuder strategiutveckling, IT-rådgivning, infrastruktur- och systemutveckling, digitala lösningar och drift. Sopra Steria hjälper stora privata och offentliga organisationer i Skandinavien med att ta ett digitalt ledarskap inom sin bransch. Företaget har 38 000 medarbetare i 20 länder och hade en omsättning på 34 miljarder svenska kronor under 2015.

I Skandinavien arbetar 1300 medarbetare med en årlig omsättning på 1,8 miljarder svenska kronor.
Läs mer på soprasteria.se.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.